Hvilket Språk Snakkes I Holland

Innholdsfortegnelse:

Hvilket Språk Snakkes I Holland
Hvilket Språk Snakkes I Holland

Video: Hvilket Språk Snakkes I Holland

Video: Hvilket Språk Snakkes I Holland
Video: Holland vs the Netherlands 2024, Kan
Anonim

Det offisielle språket i Nederland og morsmålet for de fleste av landets innbyggere er nederlandsk, som også formelt kalles nederlandsk. Nederlandsk tilhører den vestgermanske undergruppen av språk. Det er nært knyttet til tysk og engelsk og er et sted i mellom.

Nederland flagg vifter i vinden
Nederland flagg vifter i vinden

Nederlandsk eller nederlandsk

I middelalderen ble språket kalt Dietsc eller Duutsc, som historisk tilsvarer tysk. Navnet hadde en betydning "språket til vanlige folk", forskjellig fra latin, som var språket for religion og læring. I dag er det offisielle navnet på språket nederlandsk eller nederlandsk.

Språket kalles også Hollands (hollandsk), fordi det litterære språket i stor grad er basert på dialekten til den gamle provinsen Holland. I 1840 ble denne provinsen delt i to: Nord-Holland og Sør-Holland. Strengt tatt er Holland bare to av de tolv provinsene i Nederland. Selv om de er de mest berømte utenfor landet. Det er derfor navnet Holland blir brukt på hele Nederland. Denne praksisen har vært utbredt i vårt land siden Peter den store.

Nederlandsk i standard- og dialektform er talespråket for folk flest i Nederland, Nord-Belgia og en relativt liten del av Frankrike langs Nordsjøen. I Belgia er nederlandsk, sammen med fransk og tysk, et av de tre offisielle språkene.

Nederlandsk brukes som regjeringens språk i Surinam og på øyene Curacao, Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Saba og Sint Eustatius, som sammen utgjør et nettsted som heter De nederlandske Antillene. Avledet fra nederlandsk, er Afrikaans det eneste offisielle språket i Sør-Afrika.

Dialekter av nederlandsk og andre språk i landet

Skriftlig er det nederlandske språket ganske homogent. I Nederland og Belgia skiller det seg ikke mer enn skrevet engelsk i Storbritannia og USA. Det er mange talte former. Standard nederlandsk (Standaardnederlands eller Algemeen Nederlands) brukes til offentlige og offisielle formål, inkludert undervisning i skoler og universiteter.

Lokale dialekter brukes i en uformell setting. For eksempel med familie og venner eller med mennesker fra samme område. Det er minst tjueåtte dialekter i det relativt lille Nederland. Mange lingvister anser noen av dem som hotellspråk.

Dermed blir det vestfrisiske språket betraktet som et eget språk, som blir talt av rundt 450 tusen mennesker. Dette språket, sammen med nederlandsk, har den offisielle statusen i provinsen Friesland. Inntil nylig ble flere av de niedersaksiske dialektene i Nederland, som var vanlige nordøst i landet, tilskrevet dialektene på nederlandsk.

De har nylig fått statusen som et regionalt språk. Disse dialektene er nærmere nederlandsk som snakkes i Nord-Tyskland enn nederlandsk. De niedersaksiske dialektene i Nederland snakkes av rundt 1800 mennesker. Limburgs dialekt, som blir talt av rundt 800 tusen mennesker sørøst i Nederland, fikk også status som et regionalt språk. Det er også vanlig i nabolandet Belgia og Tyskland.

Anbefalt: